donderdag 18 juli 2013


Edward Snowden zet de Verenigde Staten vooralsnog vooral voor paal

De Republikeinse senator Lindsey Graham vindt dat de Verenigde Staten de Olympische Spelen in Rusland volgend jaar moeten boycotten indien ze klokkenluider Edward Snowden asiel geven. Hij heeft weinig op met de huidige Russische politiek, maar hulp bieden aan iemand die verraad heeft gepleegd, ‘that´s taking it to a whole new level.´ http://nbcpolitics.nbcnews.com/_news/2013/07/17/19510080-graham-us-should-consider-olympic-boycott-over-possible-snowden-asylum
De senator kent duidelijk zijn eigen grondwet niet, waarin is vastgelegd dat er alleen sprake kan zijn van verraad indien de persoon in kwestie vijandelijke landen heeft geholpen waarmee de Verenigde Staten in oorlog is. Er zijn in de loop der jaren wel wat regeltjes bijgekomen, maar geen daarvan maakt van Snowden een verrader. http://www.nytimes.com/2013/06/12/opinion/surveillance-snowden-doesnt-rise-to-traitor.html?_r=0 Om precies deze reden zijn bijvoorbeeld Julius en Ethel Rosenburg in de jaren vijftig veroordeeld voor spionage en niet voor verraad; er mag dan een Koude Oorlog hebben gewoed, officieel in oorlog waren de Verenigde Staten en Rusland uiteraard niet.
 
Senator Graham benadrukt in het interview hoe zeer de boycot nodig is: ‘If you could go back in time, would you have allowed Adolf Hitler to host the Olympics in Germany?’ Ik ben geen fan van Poetin, maar wat heeft Hitler er opeens mee te maken? De Duitse dictator blijkt overigens een regelmatig terugkerend argument voor Amerikanen. Tijdens de discussie over de mogelijke wettelijke beperking op het wapenbezit, wijt een doorgewinterde wapeneigenaar de opkomst van Hitler aan de ontwapening van Duitsland na de Eerste Wereldoorlog. Dat de discussie in de Verenigde Staten gaat over privébezit en niet over het leger, doet er schijnbaar niet toe. Ondertussen projecteren Duitse demonstranten met een mooi lichtshow de tekst ´The United Stasi of America´ op de Amerikaanse ambassade in Berlijn. De tijden zijn echt veranderd sinds de Koude Oorlog.
Een verrader is Snowden dus niet en een spion al evenmin. Wat heeft hij nu eigenlijk daadwerkelijk gedaan? Echte ´security breaches´ heeft hij niet veroorzaakt en dit is – naar zijn eigen zeggen – ook niet zijn intentie. Bovendien is hij slim genoeg om het echt werk achter te houden. Dit wordt alleen openbaar gemaakt indien er iets met hem gebeurt (lees: de Amerikanen krijgen hem te pakken). Wat hij vooral heeft gedaan, is zowel de vijanden als de bondgenoten van de Verenigde Staten een stok geven om mee te slaan; eindelijk kan de rest van de wereld de VS eens op de vingers tikken zonder een grote bek terug te krijgen of volledig te worden genegeerd. Het is duidelijk dat de Amerikanen zich geen raad weten met deze positie. Het machtigste land van de wereld met zijn enorme inlichtingendienst stond voor paal met zijn mislukte pogingen Snowden te onderscheppen in Hong Kong en op zijn reis van Hong Kong naar Moskou en met de slappe dreigementen aan landen die Snowden zouden helpen. Met de oproep tot een boycot van de Olympische Spelen zet de VS zichzelf alleen nog maar meer voor paal.

1 opmerking: